maanantai 17. lokakuuta 2011

Rusetti

"Pupunkorva ja pupunkorva, ympäri..."

Pieni poikani on joutunut listalle, ja vielä mustalla kirjoitetulle. Hän ei osaa nimittäin rusettia. Kaikki muut osaavat paitsi Onni ja eräs toinen poika, selitti sisko. Ne jotka osaavat ovat punaisella ja ne, jotka eivät ovat mustalla.

Mitä sanoa tuolle pienelle ihmiselle, joka tuskissaan nakkisormillaan yrittää harjoitusnauhaa vääntää pupunkorville? Yhdessä saimme kaksi onnistunutta suoritusta aikaiseksi illan aikana. Luulen, että pieni mies sai hieman takaisin sitä menetettyä itsetuntoa onnistuneista suorituksista.

Yritin kysyä millaisia muita listoja eskarin seinillä on. Onko siellä listaa kuperkeikan taitajista tai hyvistä leikkikavereista, ystävällisistä tovereista? Ei, vain lista sormistaan taitavista.

Millä perusteella päiväkoti pitää tällaista listaa erotellen jyvät akanoista. Eikö opettajalla muuten pysy rusettia vielä harjoittelevien lasten nimet mielessä. Epäilen, että lapsia varten listaa tuskin tarvitsee pitää.

Miksi siis opetella kyseistä taitoa? Ei siksi, että oppisi solmimaan napparit itse tai kiinnittämään luistimensa. Vain ja ainoastaan siksi, että oma nimi olisi punainen.

Hei haloo, mulla on kyllä kasvatustieteen opintoja 15 opintoviikkoa suorittuna, mutta tähän opetusmenetelmään tai sen taustalla olevaan teoriaan ei minun tietotaitoni riitä. Perheemme toinen eskarilainen, se jonka nimi on jo punainen, oli aidosti pahoillaan näiden kahden taitamattoman pojan puolesta. Mitä sitten jos Onni onkin ainut musta? Ei ole jos se on äidistä kiinni! Tämä äiti opettaa rusetin samanaikaisesti vaikka sille toisellekin pojalle.

Huomenna on muutama sananen sanottavana, kun lapsiani päiväkodista haen. Mielenkiintoista on kuulla perustelut tuolle LISTALLE ja sen käyttötarkoitukselle.

Jos muuta ei tänään opittu, niin ainakin se, että tästä perheestä tulee vielä jonain päivänä maailmanparhaat pupunkorvien tekijät, yksi täti voi meitä mestareita nujertaa!

Minkäslaisia kokemuksia teillä on, millaisia ajatuksia tämä teissä herättää?

Iloa ja valoa, Noora

14 kommenttia:

Ludmilla kirjoitti...

no kylläpäs on touhua eskarissa! aivan kamalaa. Ei lapsia kyllä noin innosteta opettelemaan uutta. Aivan täysin väärä konsti. Tuostahan tulee aivan kamala mielipaha lapselle ja muillekkin lapsille jotaka murehtii sen puolesta joka ei vielä osaa. Kyllä nyt pidät kunnon puhuttelen niille hoitajille! T: Tiina

Noora kirjoitti...

Tiina, olen samaa mieltä kanssasi! Herää vaan kysymys, että mitä muuta siellä tehdään pienille sieluille, tässä kun on kyse vaan nauhoista...? Niin surullista :(

Putiikki rannalla kirjoitti...

Uskomatonta!Todellakin kannattaa haastatella päiväkodin johtajaa kyseisestä asiasta. Miten voidaan noin pienten ihmisten taitoja vertailla ja millä perusteella, eihän tuo ole kenenkään etu. Viimeaikoina on selvinnyt aika ikäviä asioita päiväkodeista. Koita jaksaa ja kerro miten kävi. Miten meni avajaiset?:)

Kesäkukka kirjoitti...

Onpa aika kummallista toimintaa :(
Meillä poika oppi solmiamaan kengännauhat muistaakseni vasta toisella luokalla. Ei tainnut olla mitään listoja koulussa täällä päin. Tai en ainakaan ole kuullut.

Noora kirjoitti...

Putiikki Rannalla: Pupunkorvat taitavat koitua Onnin kohtaloksi. Kaksivuotiaanakaan se ei suostunut pitämään rumpupalikoita päänsä päällä korvina isovanhempien päivänä. Tämä on ihan videolle ikuistettu.
Avajaisia vietetään vasta nyt seuraavana viikonloppuna! Tässä siis pieni maininta asiasta, laitan kyllä tänne vielä ilmoituksen!

Kesäkukka: Tämä taitamattomuus ei siis ole vielä kauhean huolestuttavaa? Saa poikani vielä tarralenkkareita käyttää.

Onnenkyynel kirjoitti...

No sillä lailla.
Kyllä se ikävä kyllä on niin,
että varsinki nykypäivänä outoja hoitajia pääsee ammattiin ja sovelletaan sitte vähän vähemmän inhimillisiä tapoja opetukseen ja hoitoon =(

Ei todellakaan ole oikein tuollanen.
Hyppäisin seinälle.
Onnea vaan ja malttia tarhatätien haastatteluun.
Vink, vie oma musta/punanen lista tädeistä (Kuka parempi/kuka huonompi') mukaan ja laita kaikkien työntekijöiden nähtäväksi.
Sitten voisvat miettiä hetken?!?
Heh.

Piia kirjoitti...

No nythän me kaikki haluamme tietää miten he perustelevat tämän listan, eli kerrothan?

mamssi kirjoitti...

Uskomatonta.Mikkelissä itsekkin asun, niin jotenkin ei jaksa yllättää, vastaavia juttuja kuullut ja syy on vain opettajassa joka vaatii että kaikki on tehty samasta muotista, mikä on aivan väärin.
Lasten kiusaaminen on lisääntynyt paljon,viimeviikolla kuulin lasta hoitoon viedessä, kun 5v haukkui toisen kurahousuja rumaksi ja toinen poika sanoin tyttöä rumaksi.
Oma lapsi 4v ja aikoinaan hermostuin neuvolaan, kun tuijotettiin käyriä onko lapsi 10 vai 20% ylipainoinen.Kun ärähdin et katso lasta äläkä käyriä ja voi neuvola pitää käyrät omana tietona, vedettiin herne.Mutta tässäkin oli syynä täti,toisen mielipide oli että vauva ei voi ikinä olla ylipainoinen.
Viimeviikolla kuulin että ekaluokkalainentyttö oli pussannut poskelle poikaa, niin puhutteluun ja vanhemmat myös, kotona kuulemma sattunut jotain kamalaa, kun tyttö noin käyttäytyy.
Harmittaa lasten puolesta miten jo noin pienenä tallotaan itsetunto aikuisten kovassa maailmassa.
Tarralenkkarit rules;).

La Petite Princesse kirjoitti...

Saitko perustelut listalle? Itse en keksi muuta perustelua, kun nöyryyttämällä opettamisen.. Eri asia, onko siinä _mitään_ järkeä...

Noora kirjoitti...

Kiitokset kommenteistanne! Saan vahvistusta sille, että tämän asian vien loppuun!

Ja tiedättekö, asia vaan paranee, sillä ei ole aikuista ollut lähettyvillä lapsia hoitoon viedessä tai hakiessa. Eli isä ei ole pystynyt asiaa kysymään tai selvittämään. Täytyy panna nimet siis LISTALLE!

Kerron teille kyllä lopputuloksen. Joskus tuntuu siltä ettei päivähoitoon uskalla palautetta antaa, ettei lapset vaan joudu tätien silmätikuiksi jos äiti antaa rakentavaa palautetta sen kuuluisan yhteistyön merkeissä!

Marika kirjoitti...

Eli nujerretaan itsetunto ja sitten ihmetellään kun pinei ihminen ei edes yritä!!! Hei haloo en voi tajuta. En yleisesti tota vaatimustasoa pienille, nykyään pitäisi osata lukea ja kirjottaa ja mielellään laskeakkin jo kouluun mennessä. Minä en koulluun mennessä (no ok tarumoja jäi vissiin siittäkin kun niin hyvin muistan vielläkin) tiennyt edes mitä kirjaimia mun nimeen kuuluu ja olin kuitenkin eka joka luki suoraan. Minun mielestä kouluun lähtö ikää pitäisi nostaa eikä laskea niinkuin nyt on ajatuksena. Eskarihan on selkee eka luokka vaikka pitäisi olla vapaa ehtoista jaksamisen harjoitelua. Äh! Taas minä aloin tästä saarnaan, ottaa vaan niin päähän noi vaatimukset ja samaan muottiin puskemiset!
Mummu-Ruusunen

Noora kirjoitti...

Tiedän kyllä, että asioiden oppimisessa on herkkyyskausia ja juuri silloin kannattaa oppimiseen kannustaa. Mutta mielestäni se tehdään kannustaen ja rohkaisten.

Tänään muuten saatiin listalle selitys: Se on tätejä varten, että he tietävät ketkä osaavat, ketkä eivät!

Koskeeko päivähoitoa millaiset säädökset vaitiolovelvollisuuksien suhteen tämmöisissä opetussuunnitelmaan kuuluvissa asioissa?

Iida kirjoitti...

No jopas on huonomuistisia tätejä! Eikö tuon verran voisi aikuinen opetella ulkoa, kun vain pari lasta ei osaa.. Ja kyllähän sen nyt eteisessä näkee kuka tarttee apua jos sattuu, ettei muista paria nimeä ulkoa..

Noora kirjoitti...

Ajattelisin, että jos lista on opetuksellisista syistä, sen paikka ei todellakaan ole kaikkien nähtävänä.
Nyt meidän Onnin nimi on muuttamassa väriä. Vielä ei siis osaa rusettia täysin, mutta kehitystä on tapahtunut. Miltäköhn siitä yhdestä, jäljelle jääneestä mustasta nyt tuntuu? Eikä tää sit oo rasistista...